• 30 czerwca 2021

Chłodnie magazynowe – zasady przechowywania produktów

Chłodnie magazynowe – zasady przechowywania produktów

Chłodnie magazynowe – zasady przechowywania produktów

Chłodnie magazynowe – zasady przechowywania produktów 1024 535 Operator Logistyczny, Magazynowanie Warszawa, Magazyn do wynajęcia | TRANS-TOK

Przechowywanie produktów żywnościowych wymaga spełnienia określonych i często rygorystycznych norm. Istotne jest nie tylko zapewnienie bezpieczeństwa przechowywanej żywności i odpowiednich warunków zgodnych z wymaganiami producentów, ale również dostosowanie się pod tym względem do obowiązujących norm prawnych, które takie kwestie regulują. Co warto wiedzieć o przechowywaniu żywności w chłodniach magazynowych?

Jak przechowywać produkty w chłodniach magazynowych?

Przechowywanie produktów żywnościowych w chłodniach magazynowych musi być zawsze zgodne z aktualnie obowiązującymi przepisami prawnymi, wymogami sanepidu i pozostałych instytucji, które kontrolują przechowywanie tego typu artykułów żywnościowych. Produkty spożywcze muszą być też transportowane zgodnie z systemem jakościowych HACCP.

Jakie są zasady przechowywania produktów w chłodniach magazynowych?

Jedną z najważniejszych zasad przechowywania produktów żywnościowych w chłodniach magazynowych jest to, aby były one odpowiednio wyczyszczone, zabezpieczone i suche, dlatego warto dokładnie sprawdzić czy chłodnia magazynowa jest odpowiednio przystosowana do przechowywania produktów żywnościowych.

Chłodnie magazynowe i magazyn z obsługą to rozwiązania dla Ciebie, jeśli szukasz skutecznego sposobu na przechowywanie artykułów żywnościowych w odpowiednich warunkach. Jeśli więc zależy Ci na tym, aby przechowywać żywność bezpiecznie, zgodnie z wymogami prawnymi i w chłodni magazynowej z kontrolowanymi temperaturami, to nasze chłodnie pomogą Ci ten cel zrealizować. Sprawdź, o czym musisz pamiętać, gdy chcesz przechowywać produkty w tego typu chłodniach.

Należy mieć na uwadze, że specyfika każdego produktu żywnościowego jest zróżnicowana. Oznacza to, że wymagają one innych sposobów przechowywania, zróżnicowanych temperatur i przechowywania zgodnego z przeznaczeniem wskazanym przez producenta. Inne warunki przechowywania będą miały produkty mięsne, inne produkty suche, a jeszcze inne świeże warzywa i owoce. Kolejną zasadą jest to, że produktów, które się zepsuły nie należy przechowywać razem z produktami, które są gotowe do spożycia. Jeśli jakieś produkty wydzielają specyficzny zapach, to również oznacza, że nie należy ich przechowywać wspólnie.

Bezpieczne przechowywanie żywności w chłodniach magazynowych – o czym musisz pamiętać?

Aby żywność była jak najdłużej świeża, zaleca się przechowywać ją w zamkniętych pojemnikach. Warto również na bieżąco kontrolować daty przydatności do spożycia takich produktów lub skorzystać z dodatkowej usługi, którą jest kompleksowa obsługa logistyczna. W ramach takiej usługi stany magazynowe Twoich produktów są aktualizowane na bieżąco, a Ty masz do nich wgląd zdalnie.

Aby uniknąć ryzyka przeterminowanych produktów w chłodniach magazynowych, dobrym rozwiązaniem jest umieszczanie z przodu na regałach produktów z krótką datą przydatności do spożycia. W chłodniach magazynowych również nie może być plam ani innych zanieczyszczeń. Warto pamiętać, ze na terenie magazynów chłodniczych nie należy umieszczać koszów na śmieci ani stosować szkodliwych dla zdrowia substancji takich jak detergenty.

W przypadku produktów nabiałowych i mięsnych należy bezwzględnie pamiętać o tym, że powinny być one przechowywane w specjalnych komorach chłodniczych i w temperaturach określonych przez producentów. Produkty płynne spożywcze muszą być dobrze zabezpieczone, aby uniknąć wylania. Przed umieszczeniem w chłodni produktów spożywczych należy upewnić się, że mają one odpowiednią temperaturę. Nie należy umieszczać gorących produktów w komorach chłodniczych.

O czym jeszcze pamiętać? Bardzo ważne jest zachowanie właściwej temperatury w chłodniach, aby żywność nie straciła swoich pierwotnych właściwości. Im większa wilgotność powietrza, tym szybciej rozwija się pleśń, dlatego warto zadbać o dobre zabezpieczenie produktów, które planujesz przechowywać w chłodniach magazynowych. Wszystkie produkty tego typu powinny być przechowywane w optymalnej temperaturze 6 °C. Każdy magazyn z obsługą należy co roku bielić i siarkować, aby zadbać o czystość wewnątrz takiego pomieszczenia i bezpieczeństwo przechowywanych produktów.

Dlaczego warto wybrać nasze chłodnie magazynowe?

Chłodnie magazynowe naszej firmy Trans-Tok spełniają wszystkie wymagane normy, dzięki którym można przechować najróżniejsze produkty spożywcze zgodnie z ich przeznaczeniem. Interesuje Cię wynajem chłodni magazynowej w Warszawie? W Trans-Tok naszym klientom oferujemy chłodnię magazynową z miejscem do 550 miejsc na paletach, które pozwalają na bezpieczne i wygodne przechowywanie produktów, a także dwie mniejsze chłodnie z 15-20 miejscami paletowymi.

Temperatury panujące w naszych chłodniach to od +2°C do +25°C. Chłodnie magazynowe muszą również mieć odpowiednie temperatury, aby przechowywanie produktów żywnościowych odbywało się zgodnie z wymaganymi przez prawo standardami. Utrzymanie odpowiedniej temperatury w chłodniach magazynowych jest szczególnie ważne, aby właściwości produktów żywnościowych nie uległy zmianie.

Magazyn chłodnia – z czego się składa?

Chłodnie magazynowe zwykle składają się zwykle ze stalowej konstrukcji, ścian, sufitu, dachu chłodni.. Ciekawostką jest to, że na etapie malowania hali należy wziąć pod uwagę jej przeznaczenie i że będzie to miejsce przeznaczone na przechowywanie żywności. Warto pamiętać, że tego typu hale nie mogą być malowane substancjami, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ na przechowywane produkty.

Jak wybrać chłodnię magazynową dla swojej firmy?

Wybór odpowiedniej chłodni magazynowej do przechowywania produktów żywnościowych jest uzależniony głównie od specyficznych potrzeb takich przedmiotów: flory bakteryjnej, temperatury, konieczności wentylacji czy dodatkowej ochrony np. przed promieniowaniem słonecznym. Warto wziąć te aspekty pod uwagę, aby dokonać dobrego wyboru. Przechowywanie żywności w chłodniach to proces bardzo złożony, który wymaga dobrego przygotowania. Przede wszystkim warto pamiętać, że każdy rodzaj towaru spożywczego wymaga spełnienia określonych warunków.


Warning: shell_exec(): Cannot execute a blank command in /trans-tok.pl-ersetic/wp-content/themes/blade/comments.php on line 2