• 19 Luty 2021

Jak bezpiecznie przechowywać i transportować żywność?

Jak bezpiecznie przechowywać i transportować żywność-

Jak bezpiecznie przechowywać i transportować żywność?

Jak bezpiecznie przechowywać i transportować żywność? 1024 512 Operator Logistyczny, Magazynowanie Warszawa, Magazyn do wynajęcia | TRANS-TOK

Transportowanie towarów spożywczych podlega pewnym zasadom i prawnym regulacjom. Wszystko po to, aby spełnić rygorystyczne normy i po to, aby żywność była bezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Jak ją przechowywać? O jakich zasadach należy pamiętać? Jak bezpiecznie transportować żywność? O tym w naszym artykule!

Przechowywanie żywności w magazynie – o czym należy pamiętać? 

Przechowywanie żywności w magazynie podlega wielu regulacjom prawnym i wymogom sanepidu. Sanepid określa w sposób szczegółowy, jakie warunki musi spełnić magazyn, aby możliwe było bezpieczne przechowywanie żywności, aby jakość tego typu produktów była zachowana.

Jednym z obowiązków sanepidu jest kontrola każdego pojazdu, który transportuje żywność. W związku z tym auto, które przewozi żywność podlega takiej kontroli i sanepid musi zatwierdzić. Każdy pojazd służący do transportowania żywności musi być więc odpowiednio przygotowany do przewożenia towarów i zapewniać im właściwą temperaturę, aby nie utraciły swoich właściwości podczas przewozu. 

Prawo a warunki przewozu żywności, czyli o czym warto pamiętać podczas transportu żywności?

Jednym z warunków sanepidu jest to, żeby w magazynie była specjalnie wydzielona przestrzeń i przygotowana wyłącznie na przechowywanie żywności. Pod względem prawnym właściwe przechowanie żywności w magazynach reguluje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2016 roku.

Dokładne procedury magazynowania żywności ustalił też Parlament Europejski. Kontrolę nad żywnością sprawuje Powiatowy Inspektoriat Sanitarny, który za pomocą specjalnych zaświadczeń podejmuje decyzje o przewozie towarów. Transport żywności zwykle odbywa się przy użyciu pojazdów chłodniczych, czyli takich, które mają zapewnione dobre właściwości izolacji od wewnątrz i chodzą towary za pomocą agregatu np. sprężarkowego, dzięki czemu produkty na czas transportu są przechowywane w temperaturze do nawet -20°C. Jeśli produkty spożywcze są transportowane w aucie, w którym jest chłodnia, to warto pamiętać, że powinna być wyposażona w specjalny system monitorujący, który nadzoruje również temperaturę towarów. To niezbędne, aby łańcuch chłodniczy był prawidłowo utrzymany, a towary nie straciły na jakości.

Bezpieczny transport żywności, czyli jak przewozić produkty?

Zastanawiasz się, jak przeprowadzić udany i bezpieczny transport żywności? Przede wszystkim duże znaczenie ma nie tylko sposób zabezpieczenia produktów, ale również to w czym są przewożone i w jaki sposób. Jaki dokument określa zasady przewozu towarów? To umowa ATP, która bardzo dokładnie określa warunki, jakie muszą spełnić pojazdy, żeby bezpiecznie transportować żywność m.in. muszą mieć właściwe parametry termoizolacyjne oraz urządzenia chłodzące towary spożywcze.

Ponadto do przewozu żywności wymagane są pojazdy spełniające odpowiednie warunki chłodnicze. Niektóre rodzaje produktów wymagają przewożenia w tzw. „lodowniach”, czyli pojazdach chłodniczych, które mają specjalnie izolowane ściany i dach, a systemem chłodniczym jest np. skroplony gaz, aby utrzymać właściwą temperaturę. Mogą to być pojazdy izotermiczne, które nie są wyposażone we własny system chłodniczy, ale mają odpowiednią izolację od wewnątrz, żeby zapewnić wnętrzu właściwą temperaturę dla przewożonych towarów.

Każda firma przewożąca żywność powinna mieć odpowiednie certyfikaty m.in. certyfikat ISO 22000. Warto również pamiętać o niezbędnych certyfikatach, które potwierdzają przygotowanie produktów do przewozu i to, że spełniają wysokie standardy bezpiecznego przewozu. Transport żywności musi przebiegać zgodnie z wymogami prawnymi i być realizowany pojazdami o dużej ładowności, które spełniają warunki bezpiecznego przewozu. Według IV załącznika II rozporządzenia (WE) o numerze 852/2004 wynika, że pojazdy, które transportują żywność muszą charakteryzować się bardzo dobrym stanem technicznym i być utrzymane w należytej czystości. Przewoźnik, który przewozi towar spożywczy samochodem dostawczym lub autem z chłodnią musi złożyć do sanepidu wniosek wraz z informacją o marce samochodu i numerem rejestracyjnym oraz kopie dowodu rejestracyjnego. Każdy kierowca, który transportuje żywność musi mieć ważną książeczkę sanepidowską, a jeśli transportuje mięso lub pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego – powinien również zarejestrować się w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym.

Nowoczesny magazyn dla produktów żywnościowych, czyli o czym należy pamiętać przy wyborze magazynu?

Żywność stanowi jeden z najtrudniejszych produktów w magazynowaniu. Odpowiedni magazyn do przechowania tego typu produktów musi spełniać normy jakościowe, mieć odpowiednią wilgotność powietrza, a zarazem zapewniać produktom właściwą temperaturę. Nierzadko klienci chcą również mieć możliwość zdalnego kontrolowania dat świeżości i ważności produktów. Rozwiązaniem jest nowoczesny system WMS, który stosujemy w swoich magazynach. Umożliwia on regularną kontrolę dostępności towarów, zdalny odczyt dat świeżości produktów i analizowanie stanów magazynowych na bieżąco. Dla naszych klientów jest to bardzo wygodny system, który sprawia, że oszczędzają czas i mogą łatwiej wykonywać obowiązki związane z organizacją i kontrolą towarów.

Szukasz nowoczesnego magazynu, który umożliwia zdalne kontrolowanie towarów spożywczych i spełnia najwyższe standardy magazynowe? Sprawdź naszą ofertę magazynowania produktów. Ze względu na to, że korzystamy z nowoczesnych narzędzi informatycznych i wspomnianego systemu, polecamy nowym klientom duże powierzchnie magazynowe przystosowane do przechowywania żywności.

Transport żywności tylko w nowoczesnym magazynie!

Właściwe transportowanie żywności wiąże się z przestrzeganiem przepisów prawnych i zachowania szczególnego bezpieczeństwa. W zależności od typu przewożonych produktów należy spełnić również dodatkowe warunki jak np. transport żywności w określonej temperaturze zalecanej przez producenta.